پروتئین را در سه مکان می توان به دست آورد: “زمین، هوا و دریا”. گوشت قرمز روی زمین فراوان است، اما خیلی هم ارزان نیست؛ ضمن اینکه خوردن زیادش مضر است. گوشت مرغ و بوقلمون و… را هم مگر چقدر میشود خورد؟ اما گوشت سفید ماهی، هنوز برای ما ایرانیها – که زیاد ماهیخور نیستیم ،تازگی، تنوع و طراوت خاص خودش را دارد.
اما واقعا چرا باید ماهی بخریم و بخوریماش؟
– ماهی با داشتن ۱۹درصد پروتئین و امکان جذب ۹۹درصد از این پروتئین توسط بدن ( از این لحاظ ) خیلی به صرفه است.
– ماهی انواع چربی، اسید آمینه، ویتامین و مواد معدنی ضروری بدن را به حد کافی دارد.
– مصرف ماهی برای ناراحتیهای گوارشی و عروقی حکم دارو را دارد.
– پروتئین غذاهای دریایی در مقایسه با پروتئین گوشت مرغ، گوساله، تخممرغ ، پنیر و… کیفیت بالاتری داشته و اسید آمینههای بیشتری نیز دارد.
– گوشت ماهی در مقایسه با بقیه گوشتها، بافت پیوندی کمتری دارد و به همین دلیل، تقریبا همه گوشت مصرف شده ماهی، جذب بدن میشود. ضمن اینکه این ویژگی سبب هضم سریع غذا هم خواهد شد.
– مواد معدنی و ویتامینها ” به ویژه ویتامین های گروه B ” در گوشت ماهی درصد بالاتری نسبت به بقیه گوشتها دارد.
– یکی از اصلیترین مزیتهای مصرف ماهی، وجود مقادیر زیاد چربی “امگا ۳” در بدن ماهی است. در ۶۰ گرم تخممرغ یا گوشت گاو، فقط ۴۰میلیگرم اسید چرب امگا ۳ وجود دارد؛ در حالی که ۶۰ گرم ماهی آزاد تازه ، ۱۲۰۰ میلیگرم امگا ۳ دارد. در ۶۰ گرم ماهی قزلآلا هم، ۳۵۰میلیگرم امگا ۳ یافت می شود.
توصیه هایی که در هنگام مصرف ماهی باید یه آنها توجه کنید:
ماهی، منبع انواع و اقسام مواد مغذیی است که به سختی و خیلی کمتر از طریق مصرف گیاهان به بدن میرسد. اما همین غذای لذیذ و مفید، اگر درست نگهداری و استفاده نشود، بدجوری مضر میشود!
– ماهیها را در بستهبندیهای مختلف به بازار میآورند، اما بهتر است دقت کنید که محصول صید غیرقانونی نباشند.
– ماهیهای کوچک و متوسط را به انواع بزرگتر مثل کوسه ماهی و مارلین ترجیح بدهید. احتمال وجود جیوه در ماهیهای بزرگتر زیاد است. این مسئله برای خانمهای باردار و بچهها اهمیت بیشتری دارد.
– بهترین روش پخت ماهی، قراردادن آن در فر، آبپز و بخارپزکردن و البته بریانیکردن آن است.
– متخصصان تغذیه مصرف ۲ بار ماهی در هفته را توصیه کرده و فواید زیادی برای این کار ذکر میکنند.
– آنهایی که از بو و سر و شکل ماهی خوششان نمیآید، بیدلیل این موهبت غذایی را از دست ندهند؛ با کمی پودر یا اسانس خوراکی مثل “رزماری” میشود مشکل را حل کرد؛ ضمن اینکه با مصرف گوشت ماهیهای بزرگ و فیله، تصویر ماهی را در بشقابتان نمیبینید.
– برای پختن ماهی به ویژه آنهایی که فریز شدهاند باید با توجه به ضخامت گوشت آن، زمان پخت را طوری تنظیم کنید که نه خام بماند و نه بسوزد؛ برای ماهی با ضخامت ۲ سانتیمتر، ۲۲ دقیقه در فر ماندن،۱۱ دقیقه نیمهسرخ شده و ۱۱ دقیقه بخارپزشدن کفایت میکند.
– اگر هم خودتان ماهیگیر هستید، از آب گلآلود ماهی نگیرید؛ ماهی این برکهها، احتمالا همهچیز توی شکمشان وجود دارد و طعم خوبی ندارند.
– ماهی طبع ”سردی” دارد؛ از خوردن همزمان آن با بعضی مواد غذایی سرد مثل ماست و… منصرف شوید.
– پوست ماهی را نخورید. خود گوشت ماهی خیلی لذیذ هست، ولی پوست ماهی، اولین جایی است که در معرض آلودهشدن قرار میگیرد.