شناخت میگوهای ایرانی
در آبهای جنوب ایران حدود ۱۰ گونه مختلف میگو پیدا میشود که بهترین آنها شاهمیگو است. این میگو جثه بزرگ- نسبت به میگوهای معمولی- وزن بیشتر و البته قیمت بالاتری دارد. مردم جنوب ایران از این غذای دریایی زیاد استفاده میکنند و غذاهای متنوعی مانند میگو پلو، قلیه میگو، میگو کبابی، خورش میگو و. . . را با آن میپزند. اما در سایر مناطق کشور مصرف میگو چندان مرسوم نیست. گروهی از مردم بوی میگو را دوست ندارند و بعضیها به دلیل حجم کم و قیمت بالا طرف آن نمیروند. اما بهتر است بدانید که برای حفظ سلامتیتان باید بخشی از رژیم غذایی را به خوراکهای دریایی اختصاص دهید و به میگوها هم بیشتر توجه داشته باشید.
مصرف میگو شما را از بیماریهای قلبی و سرطان دور نگه میدارد
مواد مغذی میگو
قبول که میگو نسبت به گوشت و مرغ غذای گرانتری است و شاید قیمت بالای آن عامل کاهش مصرف میگو در میان مردم باشد ولی از لحاظ داشتن پروتئین بسیار غنی بوده و حتی میزان آن از گوشت دامها هم بیشتر است. به اضافه اینکه مواد معدنی متعددی مانند سلنیوم، فسفر، کلسیم، آهن و ویتامینهای D و ۱۲B هم در میگو وجود دارند. همچنین میگو حاوی کالری و چربی کمی است. قسمت خوراکی میگو همان دم آن است که از شش حلقه کتینی تشکیل شده و پوست سفت و محکمی دارد. این پوسته هنگام پاک کردن میگو جدا میشود. معمولا ماهیگیران پس از صید به سرعت سر میگو را جدا کرده، دمش را داخل یخ قرار میدهند تا برای بستهبندی و فروش آماده باشد.
میگو و کلسترول
بسیاری از مردم در مورد میزان چربی و کلسترول موجود در میگو کمی گمراه میشوند. واقعیت این است که میگو چربی کمی دارد اما میزان کلسترول آن بالاست؛ یعنی هر ۱۲ میگوی درشت پخته شده حدود ۲۰۰ میلی گرم کلسترول دارند. بعضی افراد به همین دلیل از مصرف میگوهای مغذی پرهیز میکنند چون بر این باورند که کلسترول بالایی دارد. با این وجود تحقیقات پژوهشگران نشان میدهد که اگر مصرف میگو متعادل باشد، در این مورد نگرانی وجود ندارد. در یک تحقیق دو گروه از افراد با دو رژیم غذایی مختلف مورد بررسی قرار گرفتند. گروه اول که سطح چربی شان متعادل بود، در رژیم غذاییشان میگو و گروه دوم در رژیم غذایی روزانهشان تخممرغ وجود داشت.
در این بررسی افراد روزانه ۳۰۰ گرم میگو یا دو عدد تخم مرغ میخوردند. در پایان مشخص شد افرادی که در رژیم غذاییشان میگو وجود داشت کلسترول بد خونشان ۷درصد افزایش یافته اما کلسترول خوب خون آنها ۱۲ درصد بالا رفته. از سوی دیگر کسانی که تخم مرغ مصرف میکردند با ۱۰ درصد افزایش کلسترول بد و ۷ درصد افزایش کلسترول خوب مواجه شدند. نتیجه اینکه رژیم غذایی حاوی میگو کلسترول خوب را در سطح بالاتری نگه میدارد. علاوه بر این دراین آزمایش اشخاصی که میگو مصرف کرده بودند تریگلیسیرید خون شان ۱۳ درصد کمتر از گروه دیگر بود.
پیشگیری از سرطان
هر ۸۰ گرم میگوی بخارپز شده، میتواند تا ۴۸ درصد از سلنیوم مورد نیاز بدن را تامین کند. کمبود سلنیوم با بروز بسیاری از انواع سرطانها مانند سرطان پروستات و ریه در ارتباط است. در مناطقی از دنیا که مردم سلنیوم بیشتری مصرف میکنند میزان مرگ و میر ناشی از سرطان کمتر دیده شده است. سلنیوم از دو راه از بروز سرطان پیشگیری میکند؛ اول اینکه سلنیوم یکی از اجزای اصلی یکی از آنزیمهای بدن است که خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و میتواند در مقابل تخریب ناشی از رادیکالهای آزاد مقابله کند. دوم اینکه سلنیوم با تقویت سیستم ایمنی بدن از رشد تومورهای سرطانی پیشگیری میکند و پیشرفت شبکه رگهای خونی به سمت تومورها را از بین میبرد.
مطالعه دیگری که توسط محققان کانادایی انجام شد حاکی از این است که مصرف غذاهای دریایی مانند میگو بدن را در مقابل سرطان خون، غدد لنفاوی و تومورهای بدخیم مغز استخوان مصون نگه میدارد. این تحقیق نشان میدهد افرادی که در رژیم غذاییشان از موجودات دریایی بیشتر استفاده میکنند، به احتمال زیاد ۲۸درصد کمتر از بقیه به سرطان خون دچار میشوند. همچنین احتمال ایجاد تومورهای بدخیم سرطانی و سرطان غدد لنفاوی در آنها به ترتیب ۳۶ و ۲۹ درصد کمتر از سایر افراد است.
دشمن چاقی
این غذای دریایی با داشتن پروتئین، ویتامین D، ویتامین ۳B و روی، یک منبع عالی عاری از هیدرات کربن برای افرادی است که تصمیم دارند به وزن ایدهآلشان برسند. روی، سطح هورمونی به نام لپتین را افزایش میدهد. این هورمون در تنظیم مصرف انرژی بدن، ذخیره چربی و متعادل کردن اشتها نقش مهمی بر عهده دارد.
ثابت شده که کمبود لپتین سبب افزایش اشتها، خوردن بیش از حد غذا و چاقی میشود. در میگو ید هم وجود دارد که به بهبود عملکرد غده تیروئید کمک میکند و تنظیم سوخت و ساز را بر عهده دارد. علاوه بر این غده تیروئید در مورد نحوه مصرف انرژی در زمان استراحت هم تنظیماتی را انجام میدهد. کمبود ید سبب اختلال در عملکرد غده تیروئید شده و میتواند افزایش یا حتی کاهش وزن را سبب شود.
میگو و سلامت پوست و مو
ترکیبی به نام آستاگزانیتن هم در میگو پیدا میشود. این ترکیب یکی از انواع رنگدانههای کاروتینوئید است که رنگ صورتی ملایم میگو ناشی از آن است. ویژگی این رنگدانه این است که به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و با پیری زودرس پوست میجنگد. اسید چرب امگا ۳ موجود در میگو هم بهعنوان یک آنتیاکسیدان از پوست حفاظت میکند. روی هم به تولید سلولهای تازه بهویژه سلولهای پوست و مو کمک میکند. ضمن اینکه روی، از سلوهای ترشح کننده چربی سر هم محافظت کرده و درخشندگی موها را تضمین میکند. میگو منبع خوبی از مس هم هست و از ریزش و نازک شدن موها پیشگیری میکند.